Hartstikke leuk dat je meer wilt weten over paardengedrag en hoe je je trainingen leuker kunt maken voor jezelf en je paard! Kijk even in de Index om snel informatie te vinden over het onderwerp waar jij naar op zoek bent.

Hartelijke groet,

Hester Stasse, Very Important Horse - Betrouwbaar partnerschap met je paard en jezelf

PS: Gemiddeld 1 keer per week inspiratie voor jou en je Very Important Horse(s) in je inbox? Laat je naam en mailadres achter via deze link.

Mijn meest recente blogs en artikelen

 

Complete flashback van mijn val van Harries rug 😱

Wat doe je de eerste keer als je weer bij je vierbenige vriend bent nadat je heel hard van zijn rug af bent gedonderd? Ik koos voor grondwerk. Vind je me daarom een watje? Dat mag. Sowieso denk ik dat het juist na zo'n heftige gebeurtenis belangrijk is om je gevoel te volgen. En mijn gevoel zei "Grondwerk".

Lees hier wat er toen gebeurde

 

Klopjes kloppen niet

Toen ik klein was en voor het eerst een springwedstrijd zag op tv, deden de ruiters en amazones het al: hun paard op de hals kloppen als ze het parcours hadden afgelegd. Lachend en met beide handen als ze dat foutloos hadden gedaan, of wat minder enthousiast als er een balk was gevallen. Ook toen ik eindelijk naar de manege mocht om rijles te nemen, moesten we van de instructrice ons paard belonen door hem op de hals te kloppen als we een stuk hadden gedraafd, ingewikkelde figuren hadden gereden of hadden gegaloppeerd. Ik kan me dus niet anders herinneren dan dat het heel normaal was dat je je paard op de hals klopte als je hem duidelijk wilde maken dat je blij was met zijn gedrag.

Totdat ik erachter kwam dat die klopjes helemaal niet klopten!

Hier lees je waarom niet

 

"Ben jij een soort Cesar Milan voor paarden?"

Een vraag die ik regelmatig krijg als ik vertel dat mijn bedrijf Very Important Horse heet, is of ik een soort Cesar Milan voor paarden ben. #thedogwhisperer Mijn antwoord op die vraag is "Ja en nee." Want als je bedoelt te vragen "Help jij mensen om de communicatieproblemen met hun vierbenige lieveling op te lossen?" dan is mijn antwoord volmondig "ja!" Maar als je bedoelt te vragen "Train jij paarden op dezelfde manier als Cesar Milan honden traint?" dan is mijn antwoord volmondig "nee!"

Weten waarom?

 

"Mijn paard is zo ongelofelijk lui; geen beweging in te krijgen!"

Denk jij dat jouw paard lui is? Dan is dat een goed voorbeeld van door je mensenbril naar je paard kijken. Want die heeft nooit een contract getekend dat hij MOET werken voor zijn voer; dat hebben wij bedacht voor hem. #verrassing En omdat hij jouw dreigement dat hij verwerkt wordt tot een stapel netjes verpakte porties paardenrookvlees als hij niet van plan is om te doen wat jij zegt echt niet begrijpt, gaat hij daardoor ook niet harder lopen.

Lees hier wat er wel aan de hand kan zijn

 

Als je je paard begrijpt, kan je hem niet meer ont-begrijpen

"Jij begrijpt die paarden gewoon te goed," zegt ze met een glimlach, terwijl ik het zadel en hoofdstel terughang. Onverrichterzake. Want ik zag iets. In zijn houding, de manier van stappen, zijn net iets te gespannen aangezichtsspieren, de afwezigheid van de gebruikelijke glinstering in zijn ogen, die reactie die net een fractie van een seconde trager was dan normaal. Ik kon niet precies benoemen wat er aan de hand was, maar het voelde niet goed om te rijden.

Over je paard "te goed" begrijpen...

 

 

 

*** Oudere blogs en artikelen ***

Op de hoogte blijven van mijn blogs, nieuwe podcast-afleveringen, masterclasses en evenementen?

Laat dan je naam en mailadres achter via deze link .